29 september 2020

Sta jij er weleens bij stil dat je jeugd bepaalt hoe je met geld omgaat?

Naarmate je ouder wordt word je je er steeds meer van bewust. De sleutel van hoe je in het leven staat ligt in je gezin van herkomst. Niet zo raar ook natuurlijk. Je wordt helemaal blanco geboren. De enige manier om te overleven is door goed om je heen te kijken.

Als je nog de illusie hebt dat kinderen door ouders opgevoed worden dan zal ik je uit de droom helpen. Kinderen kun je veel vertellen, maar uiteindelijk doen ze je gewoon na. Of ze gaan het tegenovergestelde doen, dat kan ook. Maar dat is dan nog steeds een reactie op het voorbeeld van de ouders.

Patronen noemen we dat. En heel vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Pas als je je er wel van bewust wordt kun je er iets aan veranderen. Ja leuk, denk je nu. En wat heeft dit te maken met hoe ik met geld omga?

Nou feitelijk alles.

Denk eens na wat jouw herinneringen zijn aan vroeger die met geld te maken hebben. Moesten jouw ouders ieder dubbeltje omdraaien? Of stroomde het geld bij jullie als water? Vonden je ouders dat mensen die in een dikke auto reden opscheppers? Of was er juist bewondering voor mensen die iets bereikt hadden? Met deze herinneringen kun je het geldpatroon van je ouders zichtbaar maken.

En als je dat ziet kun je ook ontdekken hoe dit jou gevormd heeft. Heb je dingen overgenomen of ben je het juist heel anders gaan doen. Wat dus feitelijk ook een patroon is. Als je jouw patroon hebt ontdekt dan kun je daaruit afleiden wat voor geldtype je bent.

Vragen die je daarbij helpen zijn bijvoorbeeld, vind je het vervelend dat je geld nodig hebt om te leven? Of zie je overal kansen om geld mee te verdienen? Leun je sterk op anderen bij het maken van financiële beslissingen? Of wil je daarin juist onafhankelijk zijn?

Uit de antwoorden van deze vragen kun je jouw geldtype afleiden. Ieder geldtype heeft zijn eigen valkuilen en uitdagingen. Maar als jij je bewust wordt van wat je nu nog onbewust doet dan kun je daar wat mee doen. Patronen doorbreken. Zodat je jouw persoonlijke sleutel tot rijkdom én geluk vindt.

Van 26-29 oktober a.s. geef ik weer een gratis online mini-training Geld&Geluk waarin jij kunt ontdekken wat jouw geldtype is.

Klik hier om mee te doen!

Sta jij er weleens bij stil dat je jeugd bepaalt hoe je met geld omgaat?
© Suzanne Schipper 2024 | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl