20 juni 2020

Hoe zit het met jouw geldgewoontes

Heb je ooit weleens je eetpatroon aangepakt? Als je daar ja op kunt zeggen dan weet je hoe ingrijpend dat is. Hoe je de eerste dagen, weken worstelt met nieuwe gewoontes. Dat je zoekt naar alternatieven voor het koekje bij de koffie. Hoe je soms geen alternatieven hebt maar gewoon maar moet wennen aan die lege maag.

Je zult het misschien niet zeggen maar er is een grote overeenkomst tussen het aanpassen van je eetpatroon en je uitgavenpatroon. Je kunt er niet mee stoppen, maar je kunt het wel anders doen. In tegenstelling tot slechte gewoontes zoals roken of alcohol drinken want daar kun je helemaal mee stoppen. Zolang je het niet meer doet gaat het prima. Maar eten, tja dat moet je blijven doen. En geld uitgeven, ook dat moet je blijven doen.

En net als met je eetpatroon zit je geldpatroon ook vol met gewoontes. Die voor jou normaal zijn en waar je dus niet eens meer over nadenkt. Het wordt bepaald door geldpatronen die je van huis uit hebt meegekregen, je geldtype, je omstandigheden en je karakter. Om dat te veranderen is nog niet zo gemakkelijk.

Levensveranderingen zijn de grootste veroorzakers van schulden. Denk aan verlies van een baan, scheiding maar ook gezinsuitbreiding bijvoorbeeld. Feit is dat mensen het moeilijk vinden om zich goed kunnen aanpassen aan hun nieuwe financiële situatie. Simpelweg omdat ze niet in staat zijn om gewoontes aan te passen.

En voordat je daarover oordeelt, juist als je in een stresssituatie zit is het nog moeilijker om je gewoonte-gedrag aan te passen. Ook al weet je dat je dat beter wel kunt doen.

Net als bij een eetpatroon is het zaak om je eerst bewust te worden van je gewoontes. Bij eten heb je een eetdagboek, bij je uitgaven is een van je instrumenten het kasboek. En dat kan ook digitaal, of met behulp van je bankapp. Errug old skool maar wel effectief.

En net zoals je bij je eetpatroon denkt, maandag ga ik beginnen zul je soms ook jezelf voornemen om bewuster met je geld omgaan. En weer net zo snel de mist ingaan met je oude gewoontes.

Maar net zoals je kunt besluiten je eetpatroon om te gooien, zo kun je ook een financiële APK  doen. Hoe sta je ervoor? Hoe bewust geef jij je geld uit? Kun je er meer uithalen dan erin zit? Uit je leven én uit je financiën. Ben je toe aan meer overvloed in je leven? En wil je je gewoontes eens onder de loep nemen? Check dan mijn programma Geld&Geluk!

Hoe zit het met jouw geldgewoontes
© Suzanne Schipper 2024 | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl