6 november 2020

Hoe je spelenderwijs kunt sparen

Ik weet niet hoe het met jou is maar ik hou altijd wel van een uitdaging. Want een uitdaging houdt je scherp en maakt je creatief. En het is bewezen dat creatief zijn bijdraagt aan geluk.

Als je denkt dat ik het nu over knutselen heb dan zit je mis. Creativiteit is veel groter dan dat. Het is het bedenken van oplossingen binnen de mogelijkheden die er zijn. Of in staat zijn om iets vanuit een andere invalshoek te benaderen. En ik denk dat iedereen dat kan.

Alleen kabbelt ons leven vaak aan ons voorbij en hangen we van patronen en gewoontes aan elkaar. En je uitgavenpatroon dus ook. Maar hoe leuk zou het zijn als je meer kunt doen met je poen? Hee, leuke titel voor een workshop 😉 Ik heb 4 manieren voor je om jezelf daarin uit te dagen. En ik vertel je ook wat mijn favoriet is. Klaar voor?

Ik begin meteen met mijn favoriete methode, de detox-maand. Want ik zei het al, ik hou wel van een uitdaging. In de detox maand ga je op het minimum zitten qua uitgaven. Dus niet doen in de maand dat je jarig bent 😉 Je daagt jezelf uit om alternatieven te zoeken en dat is vaak helemaal niet zo moeilijk.

Hoe je spelenderwijs kunt sparen

Want we weten allang dat het leven draait om mooie momenten die weinig tot niets met geld te maken hebben. Mijn favoriete maanden voor de detox zijn november en februari. In november omdat dat fijn is voor de maand erna. En waarom februari in plaats van januari? Januari is de allerbeste maand is qua uitverkoop. En dus een heel goed moment om voordelig je versleten handdoeken vervangen of tijdloze kleding/schoenen aan te schaffen.

Tweede methode is voor mensen die nog contant geld gebruiken. Ik doe dat nagenoeg niet meer maar als jij dat wel doet kun je gaan voor de wisselgeld methode. Al het muntgeld stop je in een (spaar)pot. Niet tellen tussendoor aan het einde zie je wat je gespaard hebt. Nadeel is dat je niet precies weet wat je uitgeeft en wat je spaart. Dit is voor mensen die van verrassingen houden 😉

Als jij niet van verrassingen houdt maar precies weet waarvoor je wilt sparen dan kun je heel goed de 10-weken methode inzetten. Methode 3. Wil je je woonkamer restylen en kost dat € 800? Zet 10 weken lang € 80 opzij. De periode is te overzien. Je weet precies waar je aan toe bent én waar je het voor doet. Uiteraard aan te passen aan jouw wensen en financiële situatie.

De vierde methode is de 52 weken challenge. Is prima in te zetten als jij jezelf langzamerhand financieel wilt heropvoeden. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat je eigenlijk teveel onnodig geld uitgeeft. Het werkt als volgt; in week 1 zet je € 1 opzij, in week 2 is dat € 2 etc.etc. Het zal je in het begin weinig moeite kosten maar het wordt al lastiger. Voordeel is wel dat het heel geleidelijk gaat en je dus gaat wennen aan minder uitgeven. Na 52 weken heb je 1.378 gespaard. Maar -volgens mij de grootste winst- ook je leefstijl is flink aangepast.

Dit zijn ze, de vier methodes om spelenderwijs te sparen. Maar het gaat mij niet alleen om het sparen op zich. Wat ik nog belangrijker vind is om uit te zoeken waar je nu het meest gelukkig van wordt. En een spaarperiode is een heel mooi moment om dat te ontdekken. Want weten waar je gelukkig van wordt, dat is jouw sleutel tot rijkdom!

© Suzanne Schipper 2024 | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl