20 juni 2020

Als je ineens minder inkomen hebt

Het is overal in de media, hoe een virus bijna iedereen raakt in zijn portemonnee. Lig je wakker van je financiële situatie? Weet je niet hoe het verder moet?

Hieronder heb ik voor jou 7 tips om je te helpen je aan te passen in deze situatie. Aanpassingsvermogen is the key op dit moment. Het is bewezen dat mensen het heel moeilijk vinden om zichzelf aan te passen in nieuwe situaties. En dat is vaak de oorzaak van financiële problemen. Dus, ben je er klaar voor? Let’s get started.

  1. Hou je hoofd koel

Tja, het lijkt zo simpel he. Maar paniek werkt verlammend. En daardoor zie je zaken ook niet meer zo helder. En dat betekent dat je ook geen oplossingen meer ziet. Het is dus echt cruciaal om te zorgen dat je rustig blijft. Merk je bij jezelf dat je paniekgedachtes hebt of aan het piekeren bent? Zorg er dan voor dat je een -voor jou passende manier- vindt om daar mee om te gaan. Mediteren (daar zijn allerlei gratis te beluisteren varianten voor op youtube!), sporten, een boek lezen.

We hebben ons hoofd nodig om te sturen, maar als je alleen maar in je hoofd zit dan gaat het echt niet goed. Dus dit is je startpunt!

  1. Focus

Klinkt ook weer simpel he. Maar wat ik hiermee bedoel is dat het geen zin heeft om je zorgen te maken over de wereldgezondheidssituatie. Of om het neefje van je tante die in het ziekenhuis ligt. Natuurlijk leef je mee maar helaas, je hebt er geen invloed op. Beperk je tot de dingen waar je wél invloed op hebt. Dus als je je tante kunt helpen met iets, doen! Maar beperk je tot dingen waarin jij een verschil kunt maken. En begin dus met goed voor jezelf en je financiën te zorgen want als je dat niet doet kun je uiteindelijk ook die ander niet helpen.

  1. Praat met mensen

En dan niet van: ‘och och wat is het allemaal erg’. Want dat helpt helemaal niemand. Kijk om je heen en praat met mensen die jou kunnen helpen. Op wat voor manier dan ook. Maak bespreekbaar waar je mee zit. Creëer je eigen vangnet om je heen. Kun je in slechte tijden ergens aanschuiven en mee-eten? Erg fijn. Kan iemand je helpen als er iets kapot is of gaat? Ook superfijn. Iemand die je helpt met formulieren en procedures. Top! Misschien zijn er zelfs wel mensen die je ook financieel kunnen helpen, tijdelijk of voor wat langere tijd. Dat is helemaal geweldig. Zorg dat je nu een soort vangnet om jezelf heen maakt van mensen die jou kunnen helpen. Misschien in ruil voor een dienst van jou? Als je je vangnet in beeld hebt geeft dat rust. De meeste mensen vinden het moeilijker om hulp te vragen dan te geven. Bedenk dat mensen graag een ander helpen en ontzeg jezelf dit niet.

  1. Back to basic

Net zoals het een uitdaging is om de komende weken thuis te blijven ga je ook je financiën als een uitdaging beschouwen. Je maakt er voor jezelf een challenge van om alle overbodige uitgaven te schrappen. Dus niet denken, och ik ben zo zielig ik heb dit nu echt verdiend. Als je nu heel verontwaardigd denkt: ‘hee zo ben ik niet’, dan kan ik je uit de droom helpen. Je uitgaven zijn voor een groot gedeelte gebaseerd op onbewust gedrag en gedragspatronen. Ik heb mensen horen zeggen dat ze heel krap zaten en tijdens hetzelfde gesprek dat ze op vakantie gingen naar Azië. Mensen die dat ook beweerden en er evengoed dure hobby’s op nahouden. Hoe dan? Wat normaal is, is voor iedereen anders, maar een ding is zeker. Je kop in het zand steken is nu geen optie, dus hup in de actiemodus. Relativeer hoe nodig uitgaven zijn.

  1. Wees creatief

Ook al zijn er een heleboel mensen uitgewerkt, er zijn nu ook kansen. Het woord crisis bestaat in het Chinees uit twee tekens, chaos en kans. Dus kijk eens om je heen naar de kansen die er ontstaan. Ga er eens over brainstormen met de mensen die je in je omgeving hebt (punt 3). En ook al kun je er op dit moment niets mee, trek uit deze situatie dan je leermomenten. Wat als dit nog een keer gebeurt, wat kun je doen om je daarop voor te bereiden? Een tweede inkomstenstroom genereren? Meer online aanbieden? Meer passief inkomen genereren? Een buffer op de bank?

  1. Reflectie

Soms ontstaan situaties die je voor de keuze stellen. Het kan zo zijn dat deze crisis voor jou een doodlopende weg blijkt te zijn. Dat er echt niets meer te redden valt. Als dat zo is blijf dan niet je kop in het zand steken. Zorg dat je financiële schade beperkt blijft en focus je op een plan B. Ga hiervoor ook weer brainstormen met mensen om je heen. Focus op je mogelijkheden, at all time. Soms biedt het leven je de kans op een 2.0 versie, pak die kans!

  1. Kijk vooruit

Bedenk hoe waardevol het is als jij je voortaan gemakkelijk kunt aanpassen aan de situatie. Hoeveel lichter dat leeft. Simpelweg omdat je dan minder snel in de financiële problemen komt. Zeg je ja! Dat wil ik ook? Meld je dan aan voor mijn eerstvolgende gratis mini-training, of check meteen het eerstvolgende programma Geld&Geluk.

Bedenk dat er in de basis twee emoties zijn die ons sturen: liefde en angst. Jij kunt kiezen. Als je in de angst zit gaat alles als een lawine naar beneden. Als je voor liefde kiest kun je nog weleens verrast worden door wat er gebeurt. Waar kies jij voor?

Stay safe!

Als je ineens minder inkomen hebt
© Suzanne Schipper 2024 | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl