28 februari 2017

Cash & containers

 Voor wie nog geen goede voornemens had, je krijgt ze gewoon cadeau. In de vorm van een nieuwe container voor de inzameling van plastic afval. Zonder er eindeloos over na te denken, zonder voorbereiding. Hup, gewoon mee beginnen.

Zo duurzaam als we met ons afval omgaan, zo doen we dat niet met onze financiën. Ja, zakelijk als ondernemer moet dat wel natuurlijk. Alles netjes verzamelen, al dan niet zelf je facturen boeken en aangifte doen, en aan het einde van het jaar een keurig jaarrapport. Kun je nog eens teruglezen wat je uitgavenpatroon is. En bewust uitgeven doen we zakelijk ook wel. Wikken en wegen over een aanschaf en het terugverdienmodel.

Emotiewinkelen

Hoe anders is dat privé. Het is bewezen dat een groot deel van onze vrije uitgaven op onbewust gedrag is gebaseerd. Sterker nog, op emoties en ook nog vaak afhankelijk van het moment. Hebben we net iets goeds gedaan, dan zijn we sterk geneigd onszelf daarvoor te belonen met een impulsaankoop. En hebben we dat briefje van vijftig al aangebroken, dan geven we de rest sneller uit.
Fascinerend is het, maar niet erg efficiënt. We weten allemaal dat je je geld maar één keer uit kunt geven. En al die (nutteloze?) impulsaankopen tikken soms best aan. We willen vaak niet eens weten hoeveel het bij elkaar is. Misschien spaar je in plaats daarvan wel liever voor je pensioen of voor die (gezins)vakantie.

Net als afval scheiden

Dus waarom niet net als het scheiden van je afval? Hup, gewoon beginnen. Stel jezelf een doel en een budget. Hou je uitgaven bij zoals jij dat wenst. Via een ouderwets kasboek, een app, wat jij wilt.
Maak kennis met je financiële zelfportret en kom tot inzichten. Zet hem op!

Tot slot nog wat tips:

  • Geef jezelf als zelfstandige een vast ‘salaris’, alleen zo houd je inzicht.
  • Pin je budget cash voor in je portemonnee en houd je eraan.
  • Laat je online aankopen een nachtje in je winkelwagentje staan zonder meteen te bestellen: bedenktijd!
  • Laat iedere maand automatisch een bedrag overboeken waarvoor je wil sparen.
  • Het is uitverkoop! Profiteer daarvan door het kopen van basics waar je het hele jaar plezier van hebt.
  • Zet jezelf eens op ‘dieet’. Koop bijvoorbeeld een of twee maanden geen kleding/gadgets. Zo word je creatiever met wat je al hebt.
Cash & containers
© Suzanne Schipper 2024 | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl